Gaiojen kirjallisuuspiiri – Pääsiäisen terveiset

Hei kaikki,

talven selkä on taittunut, nyt sen uskaltaa jo sanoa! En kuitenkaan taida olla ainoa joka kokee, ettei ilo lähenevästä keväästä tunnu yhtä huumaavalta kuin ennen. Poikkeusarjen pyörittäminen, jaksaminen ja elämä ylipäätään ottaa nyt lujille. Jos omat asiat olisivatkin suhteellisen kunnossa, huoli lähimmäisistä, maailman tilasta ja tulevaisuudesta painaa.

Tunnustan: ilman kirjoja en olisi jaksanut enkä jaksaisi. Lukemisesta ja kirjojen kuuntelemisesta on tullut entistä tärkeämpi osa päivittäistä elämääni. Vaikka kirjat ja lukeminen kuuluvat työhöni, saan niistä suurta iloa, hyötyä ja lohtua myös vapaa-ajallani. Aivot ja mieli tarvitsevat irtiottoja päivittäisestä suorittamisesta, etäisyyttä huolista, heittäytymistä ja syventymistä muihin maailmoihin ja toisiin todellisuuksiin.

Luettuani hyvän kirjan olen ravittu. Ajatukseni rullaavat energisempinä, luovempina, kiinnostavampina. Tunteissani on useampia sävyjä ja variaatioita, näen itseni, toiset ihmiset ja maailman uudessa valossa, uusia ideoita syntyy, uskallan unelmoida ja alkaa jopa suunnitella unelmieni toteuttamista.

Poimintoja maaliskuun lukulistani kirjoista: 

Saara Turusen JÄRJETTÖMIÄ ASIOITA

https://www.tammi.fi/kirja/saara-turunen/jarjettomia-asioita/9789520425104

Eeva Kolun KORKEINTAAN VÄHÄN VÄSYNYT Eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä.

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512419562/korkeintaan-vahan-vasynyt/

Nämä kirjat johdattivat minut muistelemaan aikoja, jolloin aikuinen elämä oli vasta muovautumisvaiheessa, opiskeluvaiheita, jotka olivat täynnä itsetutkiskelua, oman paikan ja tehtävän etsimistä, ihmissuhteiden rakentamista, rakkauden mutkikkaita polkuja.

Tuntui melkeinpä huojentavalta siirtyä kypsemmän elämän taajuuksille vastailmestyneen ihanan Elizabeth Stroutin OLIVE, TAAS -kirjan parissa. Suosittelen lämpimästi teille kaikille tutustumista Stroutin tuotantoon, jos ette jo ole tutustuneet.

Strout voitti Pulizer-palkinnon teoksellaan OLIVE KITTERIDGE, josta on tehty tv-sarjakin, pääosassa teräksisen taitava näyttelijä Francis McDormand.

Myös äidin ja tyttären suhteesta kertova NIMENI ON LUCY BARTON on hiljaa viisas ja syvällinen romaanihelmi. Stroutin luottosuomentaja on Kristiina Rikman.

https://www.tammi.fi/kirjailija/elizabeth-strout

Toisenlaisella otteella perhesuhteiden poikkileikkaamisessa kunnostautuu ruotsalainen kirjallisten piirien tähti Alex Schulman, jonka POLTA NÄMÄ KIRJEET (suom. Jaana Nikula) tutkii sukupolvien yli jatkuvien vaiettujen salaisuuksien vaikutusta strindbergiläisellä intensiteetillä. Schulmanin uuden romaanin ELOONJÄÄNEET polttopisteessä ovat veljesten väliset suhteet. Jaana Nikula tekee taitavaa työtä Schulmanin suomentajana.

Strindbergistä tulee mieleen teatteri. En uskalla edes kuvitella, miltä tuntuu, kun jonain päivänä tämän pitkän tauon jälkeen pääsemme taas teatterikatsomoihin nauttimaan draaman voimasta… Sitä odotellessa suosittelen kaikille, jotka eivät onnistuneet näkemään Kjell Westön romaaniin RIKINKELTAINEN TAIVAS (suom. Laura Beck, https://otava.fi/kirjat/rikinkeltainen-taivas-2/) pohjaavaa näytelmää Kansallisteatterissa: ostakaa liput ja kokekaa teatterielämys virtuaalisessa muodossa. Helsingin Sanomien Sanna Kangasniemi sanoi arviossaan, että ”Westön romaanista RIKINKELTAINEN TAIVAS tuli täydellisyyttä hipova näytelmä elämän ohikiitävyydestä.”

Ylistetty Rikinkeltainen taivas sai ensi-iltansa joulukuussa 2019 Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä, josta se siirrettiin kovan kysynnän vuoksi Suurelle näyttämölle.

Koronarajoitusten katkaistua esitystoiminnan näytelmä taltioitiin ja se on nyt katsottavissa  omalta kotisohvalta Keikalla.fi- palvelussa. Oman katselukoodin voi hankkia suoraan lippu.fi-verkkokaupasta osoitteestahttps://www.lippu.fi/artist/suomen-kansallisteatteri/rikinkeltainen-taivas-tallenne-2905278/.

Taltiointi on katsottavissa keikalla.fi-palvelussa 10 päivän ajan koodin aktivoinnista. Jotta yhteys toimii, verkkoyhteyden on hyvä olla vähintään 10Mbps. Selaimena suositellaan käyttämään Chromea.

Koodi:
Koodi löytyy Lippu.fi:n lähettämästä TILAUSVAHVISTUKSESTA, ei itse lipusta. Kyseisen sähköpostin otsikko on: ”TILAUSVAHVISTUS Lippu.fi-verkkokaupasta, tilausnumero: 12345678”

Näin aktivoit koodin:
1) Mene osoitteeseen live.keikalla.fi/koodi
2) Rekisteröidy Keikalla.fi-palveluun
3) Sivusto pyytää koodia kun kirjaudut
Omalla Keikalla.fi-tililläsi näet kaikki ostamasi tapahtumat.

Lisätiedot esityksestä ja mm. ladattava käsiohjelma löytyvät osoitteesta https://kansallisteatteri.fi/esitys/rikinkeltainen-taivas-keikalla-fi-palvelussa/

Jenni Haukion runoantologia KATSO POHJOISTA TAIVASTA oli itsenäisyyden juhlavuoden merkkiteos.Viime vuonna Otava aloitti Kansallisteatterin kanssa yhteistyössä kampanjan, jossa Kansallisteatterin näyttelijöiden lausumia antologian runoja tuotiin Kansallisteatterin Äänikanavalle, ja Otava lahjoitti antologiaa suomalaisiin palvelutaloihin.

Nyt antologian runojen uusi, kolmas valikoima on julkaistu Äänikanavalla,

https://soundcloud.com/kansallisteatteri/sets/katso-pohjoista-taivasta-osa-3.

Runot ovat koskettavia lausuttuina, mutta jos hyllyssänne ei ole vielä Jenni Haukion antologiaa, tehkää itsellenne palvelus, hankkikaa tämä klassikko kotiinne ja lukekaa runoja. Suomalaisen runouden voima on uskomaton, ja tämä antologia on varsinainen aarre. https://otava.fi/kirjat/katso-pohjoista-taivasta-2/

Kevät saa kaipaamaan merelle ja saaristoon – sinne aionkin suunnata pääsiäiseksi. Mika Ihamuotilan TUHANSIEN SAARTEN MAA https://otava.fi/kirjat/tuhansien-saarten-maa/ on valokuvateos, joka saa kenen tahansa maakravunkin sydämen sykkimään ja tuntemaan merituulen hiuksissaan. Oheisessa Kauppalehden jutussa Mika kertoo kirjan synnyn taustoista, rakkaudestaan mereen ja Suomen saaristoon, sekä visiostaan sen tulevaisuuden suhteen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/mika-ihamuotila-ei-haluaisi-olla-niita-perinteisia-vuorineuvoksia-jotka-vain-nalkuttavat-mutta-sanoo-silti-yhden-asian-nythan-saaristossa-ei-ole-palveluita-ollenkaan-jos-rumasti-sanon/852fbf43-63d8-4afa-970a-deb9b1c84b74

Kirjan upeisiin kuviin pohjautuva näyttely avataan Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa 1.4. Näyttely päättyy 15.5. jolloin kuvat myydään ja tuotto lahjoitetaan Baltic Sea Action Groupin Itämeri-työn hyväksi.

Last but not least:

On valtaisa ilo saada jakaa kanssanne loppuvuoden ohjelman esittelevät Otava-konsernin kustantamoiden uutuuskatalogit. Kuulisin mielelläni mitkä uutuudet kiinnostavat teitä aivan erityisesti – lähetelkää minulle halutessanne omia poimintojanne näistä katalogeista ja kommenttejanne tarjonnasta.

https://www.e-julkaisu.fi/atena/2021/kesa-syksy/mobile.html#pid=1

Viidelle ensimmäisenä minulle ilmoittautuvalle on luvassa oman valinnan mukaan kappale joko Alex Schulmanin POLTA NÄMÄ KIRJEET, Alex Schulmanin ELOONJÄÄNEET, Kjell Westön RIKINKELTAINEN TAIVAS, Jenni Haukion KATSO POHJOISTA TAIVASTA tai Mika Ihamuotilan TUHANSIEN SAARTEN MAA.

Liittäkää viestiin postitusosoite, jos haluatte, että postitan kirjan teille kotiin (vaihtoehto on noutaa se Otavan kirjamyymälästä Uudenmaankatu 10).

Hyvää pääsiäisen aikaa kaikille!

Ystävällisin kirjaterveisin,

Minna