Gaiojen kirjallisuuspiiri – Kirjan ja ruusun päivä

Hyvää Kirjan ja ruusun päivää Gaia-ystävät!

Tänään juhlitaan punaisten ruusujen kukittamana kirjoja ja lukemista 1920-luvun katalonialaisen ja espanjalaisen perinteen mukaan.

UNESCO on julistanut päivän myös kansainväliseksi tekijänoikeuden päiväksi, ja hyvä niin, sillä juhliessamme kirjoja juhlimme myös kirjailijoita ja heidän luovan työnsä hedelmiä.

Perinteisessä mallissa naiset antavat tänään miehille kirjoja ja miehet naisille ruusuja, mutta traditiot ovat tehty omaan makuun muokattaviksi, ja niinpä kannustan kaikkia ostamaan kirjoja ja ruusuja sukupuoleen katsomatta läheisilleen, ystävilleen, työkavereilleen – ja ehdottomasti myös itselleen! Olemme kaikki sen arvoisia!

Kirjan ja ruusun päivän lukusuosituksia, kirjailijahaastatteluita ja muutakin kiinnostavaa kirjoihin ja lukemiseen liittyen löytyy kirjanystävien kohtaamispaikalta:

www.kohtaamisiakirjakaupassa.fi

Minun luku- ja kirjalahjasuosituksiani Kirjan ja ruusun päivänä, äitienpäivänä, valmistujaisiin ja muuten vaan nautittavaksi:

Ensinnäkin julistan norjalaisen Nina Lykken kaikkien viisikymppisten naisten suojeluspyhimykseksi! Romaanissaan EI, EI JA VIELÄ KERRAN EI (suom. Sanna Manninen, Gummerus 2019) ja uutuudessaan KOHONNUT RISKI (suom. Sanna Manninen, Gummerus 2021) hän kirjoittaa keskiluokkaisten ja keski-ikäisten naisten ja ylipäätään ihmisten elävästä elämästä niin häpeilemättömän ja riemukkaan tarkkanäköisesti, ettei häntä voi olla palvomatta!

Hänen kirjojensa tyylilajia sanotaan kai satiiriksi, mutta siihen ei sisälly tuomitsemista, pilkasta nyt puhumattakaan.

Lykke päästää lukijansa päähenkilöidensä mielen sisään, seuraamaan heidän yrityksiään ja erehdyksiään elämän, työn ja perhe-elämän, ihmissuhteiden liukkailla poluilla, ja tekee sen kaunistelematta, peittelemättä mitään. Lopputulemana on nautinnollinen lukukokemus, jonka jälkeen on helpompi nauraa joskus vaikeissakin tilanteissa ja olla itseään kohtaan vähän armollisempi.

https://www.gummerus.fi/fi/kirjailija/nina-lykke/2110/

Keski-ikäisen naisen näkökulmasta elämää kuvaa ja luotaa myös Hanna Brotherus esikoisromaanissaan AINOA KOTINI (WSOY). Hänen kirjassaan on kyse itsensä kohtaamisesta ja hyväksymisestä, peloista ja uskalluksesta, erilaisista väistöliikkeistämme ja turvarakenteista, joita elämän varrella ympärillemme rakennamme, lopulta myös omien tarpeiden ja oman kehon kuuntelemisesta.

Brotherus kirjoittaa palavan avoimesti.  Koreografina ja tanssitaiteilijana hänen kykynsä kertoa fyysisyydestä, liikkeestä, tanssista ja erityisesti naisen suhtautumisesta omaan kehoonsa ja ruumiillisuuteensa puhutteli.

https://www.wsoy.fi/kirja/hanna-brotherus/ainoa-kotini/9789510464175

Ruskeat Tytöt Median perustaja Koko Hubaran esikoisromaani BECHI (Otava) tuo suomalaiseen kirjallisuuteen persoonallisen uuden äänen ja näkökulman.

Romaanin polttopisteessä on äidin ja tyttären repivä suhde. Jemeninjuutalainen Shoshana jätti sukunsa, muutti Suomeen ja kirjoitti omaelämäkerrallisen kohuromaanin. Hänen tyttärensä Bechi kipuilee suhdettaan äitiinsä. Hänen mielessään kamppailevat raivokas vapaudenkaipuu ja halu kuulua johonkin. Naiseksi kasvaminen ja äidiksi tuleminen eivät käy kivutta – rakkaus on vaativa laji, eikä elämässä ole käsikirjoitusta, jonka mukaan voisi turvallisesti edetä.

https://otava.fi/kirjat/bechi-2/

Perinteisemmäksi äitienpäivälahjaksi suosittelen Enni Mustosena tunnetun maanmainion Kirsti Mannisen SYRJÄSTÄKATSOJAN TARINA -sarjan uutuutta NÄKIJÄ, joka vie meidät aikamatkalle 1950-luvun Hollywoodiin, jossa Viena Eriksson on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa pukijana Foxin studioilla.

Kirjan ja sarjan taustoista saa innostavaa lisätietoa mainioilta Facebook-sivuilta Syrjästäkatsojan tarinoita.

Säkenöiville Gaioille tämän viestin viimeinen lukusuositus on taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreckin Suomen kultakauden naisista kertova SÄKENÖIVÄT JA OIKUKKAAT (Like).

Rohkeat ja rajoja rikkoneet naiset Ellan Edelfeltistä Aino Sibeliukseen pääsevät valokeilaan tässä inspiroivassa ja silmiä hivelevän kauniissa lahjakirjassa.

Kolmelle ensimmäiseksi ilmoittautuvalle Gaialle lähetän SÄKENÖIVÄT JA OIKUKKAAT -kirjan lahjaksi kotiosoitteeseen ?

Räntäsateesta huolimatta aurinkoisin Kirjan ja ruusun päivän terveisin,

Minna

Minna Castrén

Kirjallinen johtaja, pääsihteeri

Otava