Gaiojen kirjallisuuspiiri – Kesälukemisia

Hei kaikki kirja-gaiat!

Satoi tai paistoi, kirjat ja lukeminen kuuluvat kesään. Lomalukemisten valitsemisen voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen loman alkua, jotta saa varmasti kassiinsa mukaan riittävän monta osuvaa tärppiä eri tunnelmiin ja tilanteisiin itselle ja läheisilleen. Lomalla maistuvat niin kevyet herkut kuin vetävät lukuromaanitkin, maailmankirjallisuuden mestarikertojat ja tietysti jokakesäinen ihanuus: kesäklassikko.

Napsin tähän valikoimaan joitakin kevätkesän uutuuksia, mutta kirjakaupoissa ja kirjastossa on ihanaa selailla myös vanhempia kirjoja, joita ei ole tullut aiemmin lukeneeksi. Ja jos oikein vanhat kirjat kiinnostavat, voi suunnata 1.-2.7. Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville:

https://vanhankirjallisuudenpaivat.com/ohjelma-2022/

Otavan kirjamyymälä on auki juhannusviikolla vielä, mutta sitten elokuussa vasta avataan ovet – ja edessä on sitten taas kiihkeä kirjasyksy lukuisine kirjauutuuksineen ja kirjallisuustapahtumineen.

Nyt kuitenkin hyvää kesää ja lomaa kaikille! Nautinnollisia lukuhetkiä joka niemeen, notkoon, reissuun tai kotikoloon, missä ikinä kesää vietättekään!

toivottaa

Minna

Karin Smirnoff VIEDÄÄN ÄITI POHJOISEEN suomentanut Outi Menna. Tammi

Smirnoff on yksi kiinnostavimmista ruotsalaisista nykykirjailijoista, jonka menestysteoksista on tekeillä tv-sarja Silta-sarjan tuotantoyhtiöltä. LÄHDIN VELJEN LUO aloitti trilogian, jossa kuvataan päähenkilö Janan ja hänen sukunsa rujoa elämää Pohjois-Ruotsissa. Rankoista aiheista ja karuista käänteistä huolimatta musta huumori kukkii ja elämä näyttää satunnaisesti myös lämpimän sydämensä.

https://www.tammi.fi/kirjailija/karin-smirnoff

Ann-Christin Antell PUUVILLATEHTAAN PERIJÄ. Gummerus

Turun kaupunginkirjastossa työskentelevän Antellin Puuvillatehdas-sarja vie lukijansa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun sortovuosien ja teollistumisen alun Suomeen. PUUVILLATEHTAAN VARJOSSA aloitti tarinan nuorena leskeksi jääneestä rovastin tyttärestä päättäväisestä Jenny Malmströmistä. Uudessa kirjassa luokkajako alkaa murtua ja yhteiskunnallinen liikehdintä kiristyy suurlakoksi. Herkkua historiallisen viihteen ystävälle!

https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512428175/puuvillatehtaan-perija/

Annie Darling PIENI KIRJAKAUPPA BLOOMSBURYSSA suomentanut Saara Pääkkönen. Tammi

Olen aina tuntenut vetoa kirjoihin, jotka kertovat kirjoista – tai kirjakaupoista, kuten Annie Darlingin uutuus. Lontoolaiseen pieneen kirjakauppaan mahtuu suuria tunteita, ihmissuhdekiemuroita ja onnellisia loppuja.

https://www.tammi.fi/kirja/annie-darling/pieni-kirjakauppa-bloomsburyssa/9789520431624

Donna Leon PIMEILLÄ VESILLÄ suomentanut Markku Päkkilä. Otava

Kesä ei ole kesä ilman Donna Leonin Guido Brunetti -dekkaria, jossa ratkotaan murhamysteerejä ja murehditaan yhteiskunnan epäkohtia, mutta muistetaan myös syödä hyviä lounaita ja päivällisiä venetsialaiseen tapaan.

Liane Moriarty OMENA EI KAUAS PUTOA suomentanut Helene Butzow. Wsoy

Pirullinen ja hykerryttävä ihmissuhdetrilleri Big Little Lies -sarjasta tunnetulta australialaistekijältä

https://www.wsoy.fi/kirja/liane-moriarty/omena-ei-kauas-putoa/9789510478813

Bonnie Garmus KAIKKI ON KEMIAA suomentanut Mari Hallivuori. Tammi

Aikamatka 1960-luvulle. Omapäinen Elizabeth Zott joutuu tarttumaan kauhanvarteen, sillä naiselle ei ole muuta tarjolla. Tv-kokkina hän kuitenkin valistaa kanssasisaria kemian ihmeellisestä maailmasta ja itsenäisestä elämästä. Riemastuttava romaani vakavista asioista: naisten oikeuksista, tieteen merkityksestä ja omien valintojen tärkeydestä.

Bernhard Schlink JÄÄHYVÄISVÄRIT suomentanut Oili Suominen. Wsoy

Lukija-romaanistaan (muistattehan Kate Winsletin tähdittämän elokuvan) tunnetun Schlinkin novellikokoelman aion ehdottomasti lukea kesällä. Tuokiokuvia elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja sen päättymisestä, haikeasti, kauniisti ja viisaasti – myös kuvankaunis kansi lupaa hienoja, syvämietteisiä lukuhetkiä.

https://www.wsoy.fi/kirja/bernhard-schlink/jaahyvaisvarit/9789510479261

Abdulrazak Gurnah LOPPUELÄMÄT suomentanut Einari Aaltonen. Tammi

Nobelin kirjallisuuspalkinnon 2021 voittanut Gurnah on ”unohdetun Afrikan ääni”, kertoja, jolla on taito kutoa historia ja henkilöidensä traagiset tarinat ihmeelliseksi virtaavaksi kankaaksi lukijan silmien eteen. Nobelisti vieraili äskettäin Helsingissä ja veti salin täyteen intoutuneita kuulijoita.

Maailmankirjallisuus kiinnostaa – se kävi selväksi myös aiemmin keväällä järjestetyssä Helsinki Lit -festivaalissa. Kaikkia tämän mainion festivaalin ohjelmassa olleiden tekijöiden teoksia suosittelen lämpimästi.

Keskustelut ovat tallenteina nähtävissä täällä:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008808213.html?share=1148b096b01e1eac2f95e762761c52a9

Kesäklassikko:

Vilhelm Moberg MAASTAMUUTTAJAT 1-7 suomentaja Kristiina Kivivuori, Kirsi Kunnas. Otava

Klassikot kuuluvat kesään, ja tämän kesän klassikkona suosittelen ruotsalaisen kirjallisuuden suurta klassikkoa, jonka pohjalta on tehty useampikin elokuva ja johon perustui Kristina från Duvemåla -musikaali, jonka pääroolissa Suomessa hurmasi Maria Ylipää. Tarina saa alkunsa Nilsonin perheen muuttaessa Smålannista Pohjois-Amerikkaan nälkävuoden jälkimainingeissa 1800-luvun puolivälissä. Kirjasarjan voi lukea pokkareina tai kuunnella äänikirjana Carl-Kristian Rundmanin lukemana.

Laura Kolbe KEHO – MATKOJA IKÄÄN, MIELEEN JA MINUUTEEN. Kirjapaja

Kirjassaan Euroopan historian professori Kolbe kirjoittaa naisen ikääntymisestä ja kehon muutoksista omakohtaisesti, mietteliäästi ja osuvasti ammentaen historian ja kulttuurin tuntijan aarrearkustaan aineksia havainnointinsa ja pohdiskelunsa taustaksi.

https://lkkp.kauppakv.fi/sivu/tuote/keho/4037722

Niina Lyytinen, Sirpa Pääkkönen OLE OMA POMOSI – VIRTAA TYÖHÖN JA VAPAALLE. Otava

Itsensä johtaminen on taitolaji. Suositun Psykopodiaa-podcastin juontaja ja Kauppalehden kolumnisti Lyytinen, sekä toimittaja ja kirjoittaja Pääkkönen ovat panneet viisaat päänsä yhteen ja kirjoittaneet inspiroivan selviytymisoppaan.

https://www.sttinfo.fi/tiedote/ole-oma-pomosi-virtaa-tyohon-ja-vapaalle–uutuuskirja-on-inspiroiva-tietokirja-modernista-tyoelamasta?publisherId=64311881&releaseId=69932570