Gaiojen kirjallisuuspiiri – Hyvää kirjasyksyn alkua

Hei kaikki kirja-Gaiat!

Toivottavasti olette kaikki nauttineet kesästä ja hyvistä kirjoista

Kirja-alalla alkuvuoden ja kesän näkymät ovat myönteisiä: Suomen kustannusyhdistyksen tilastot kertovat, että yleisen kirjallisuuden alkuvuoden myynti kasvoi 5,5%. Kasvua selittää äänikirjojen suosion jatkuva kasvu: niiden myynti nousi alkuvuonna 25% edellisvuodesta.

Kustantajien myynnistä jo yli puolet (!!) tulee nykyään sähköisistä formaateista. On hienoa, että kirjallisuuden lukijat, kuuntelijat ja kuluttajat saavat nykyään valita yhä laajemmasta vaihtoehtojen kattauksesta itselleen mieluisan tavan ja muodon nauttia kirjallisuudesta. Painettujen kirjojen ostaminen ja lukeminen on silti kirja-alan ja kirjallisuuden tulevaisuuden kannalta ehdottoman tärkeä juttu – ja jos minulta kysytään, mikään ei voita sitä kutkuttavaa onnentunnetta, kun saa istua alas hiljaiseen paikkaan kädessään oma uunituore kirjasyksyn kiinnostava uutuuskirja! Sellaisia on nyt tarjolla ja luvassa runsain mitoin, kun kirjasyksy käynnistyy.

Kesällä suomalaiset lukijat ahmivat dekkareita, true crimea ja elämäkertoja. Käännettyjen dekkareiden myyntilistoilla menestyivät erityisen hyvin mm. Lucinda Rileyn Orkideatarha, Sofie Sarenbrantin Suojelusenkeli ja Emelie Scheppin Karhu nukkuu. Suurimmaksi suosikiksi nousi kuitenkin ilahduttavasti kotimainen Satu Rämön islantilaisiin maisemiin sijoittuva Hildur, josta minäkin teille etukäteen hilluin. On mahtavan hauskaa nähdä, kuinka kotimaisen rikoskirjallisuuden taivaalle nousee uusi tähti!

Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -tilastosta pääsette katsomaan tietoja viimeisimmistä ja aiemmista bestsellerlistoista lajityypeittäin ja formaateittain – tässä linkki painettujen kirjojen viimeisimpään listaan:

Mutta nyt se siis on täällä, kirjasyksy, joka on alkanut vaikka kesän säät vielä jatkuvatkin.

Aivan erityisesti suosittelen teille jo näin etukäteen kolmea tulevaa uutuuskirjaa jotka tulevat varmasti saamaan paljon huomiota:

Riikka Pulkkisen LUMO ja Leena Parkkisen NEITI STEININ KEITTÄJÄTÄR ilmestyvät elokuussa ja Olli Jalosen STALKER-VUODET syyskuussa. Näistä ja muista syksyn tulevista uutuuksista lisää myöhemmin.

Lämpimän elokuun merenrantatunnelmissa luettavaksi suosittelen Miranda Cowley Hellerin menestyksekästä esikoisromaania PAPERIPALATSI (suomentanut Tuulia Tipa, Tammi). Cape Codin hiekkadyyneillä selvitellään tässä lukuromaanissa perheen, ihmissuhteiden, rakkauden kiemuroita otteella, joka tuo mieleen joidenkin vuosien takaisen suursuosikin, Delia Owensin romaanin SUON VILLI LAULU (suomentanut Maria Lyytinen, Wsoy).

Kirja.fi -sivustolta voi kurkata mm. suositteluvideota ja kuikuilla muutenkin kiinnostavia kirja- ja kirjailijavideoita:

https://www.youtube.com/user/kirjafi/featured

Hyvää kirjasyksyn alkua, ja tervetuloa taas myös Otavan Kirjamyymälään (Uudenmaankatu 10), joka on auennut kesätauon jälkeen. Minulle saa aina soittaa ja kysyä vinkkejä ja suosituksia, jos tulette käymään

t. Minna