Gaia Network 20-vuotisjuhlagaala 27.11.2021

Arvoisat naiset, Gaia-ystävämme

Lähes päivälleen 21 vuotta sitten, 28.11.2000 pidettiin Gaia Networkin perustamiskokous Espoossa. Ja nyt pääsemme juhlistamaan 20 (+ 1) vuotista meille rakasta naisverkostoa. Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti, juhlistamme olisi kulunut jo vuosi. Mutta parempi myöhään, kun ei milloinkaan.

Pieni joukko naisia lähti päättäväisesti perustamaan ja viemään eteenpäin Gaia Networkia, johtavassa asemassa olevien naisten verkostoa. Täällä tänään on mukana juhlimassa kaksi Gaian perustajanaista: Marita Johansson ja Kristiina Harju.

Mytologian Gaia, kaiken elämän alku ja äiti, tuntui verkoston nimeksi poikkeuksellisen sopivalta. Visiomme mukaisesti olemme johtavassa asemassa ja vaativissa asiantuntijatehtävisssä toimivien naisten verkosto, joka tukee jäsenistöään uran ja elämän eri vaiheissa.

Gaian toiminta on kehittynyt aktiivisesti erilaisia tapaamisia, kohtaamisia sekä koulutus- ja valmennustilanteita järjestäväksi yhdistykseksi, joissa myös verkostoituminen on aina ydintavoitteena. Olemme vuosien aikana järjestäneet satoja kohtaamisia ja tilaisuuksia. Eikä edes korona meitä hiljentänyt, vaan valjastimme verkon käyttöömme ja näin ”Gaia goes digital” –toimintamalli syntyi. Puhujiamme muistamme edelleen Naisten Pankin lahjakirjalla, jonka perustella Gaia lahjoittaa Naisten Pankin kautta aina yhdelle kehitysmaan naiselle ammatin.

Kuitenkin Gaia on vain ikään kuin alusta jäsenille. Sillä vain ihmiset voivat verkostoitua, mutta Gaia yhdistää meitä. Kehotankin kaikkia aktiivisesti verkostoitumaan, tutustumaan, kontaktoimaan ja osallistumaan aktiivisesti Gaiojen tapahtumiin. Myös tämä ilta on poikkeuksellisen hyvä verkostoitumismahdollisuus, sillä harvoin on läsnä ja tavattavissa näin monta Gaiaa yhtäaikaa. Meillä on täällä vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia, ja siihen on myös järjestäjien toimesta pyritty plaseerauksillakin.

Itse ainakin olen pitänyt Gaian toiminnan vuotuisena erityistapahtumana verkostomatkojamme. Idea verkostomatkoista syntyi toiminnan alkuvuosina Sirpa Lukkalan keittiössä Lauttasaaressa. Ajatus, että joukko Gaioja lähtisi yhdessä muutan päivän kestävälle kiireettömälle matkalle, jossa on tarjolla asiaa, kulttuuria, kuohuvaa, uusia elämyksiä ja uusia tuttavuuksia. Matkoja on ollut jo ainakin tusinan verran ja ne ovat ulottuneet kolmelle mantereelle. Jopa näinä koronavuosina olemme pystyneet toteuttamaan vuotuiset verkostomatkat, mutta kotimaassa. Mistä opimme sen, että muu maa mustikka, oma maa mansikka, eli kotimaan kohteet voivat myös tarjota poikkeuksellisia elämyksiä ja ydin pysyyy samana: verkostoituminen on suurin syy lähteä mukaan Gaian matkalle.

Kunnia Gaia on nimetty niin ikään useita kertoja. Se on kunnianosoitus naiselle, joka on tehnyt merkittävän uran ja myötävaikuttanut naisen työuriin ja siten tukenut Gaian visiota. Tässä kohdassa haluan erityisesti muistaa juuri edesmennyttä kunnia Gaiaa Kirsti Paakkasta.

Gaian jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 180, uusia jäseniä tulee lähes joka kuukausi mukaan jopa useita. Viime vuonna, eli ensimmäisenä koronavuonna, saimme ennätykselliset 35 uutta jäsentä. Olen soittanut jäseneksi hyväksymisen jälkeen kaikille uusille Gaioille toivottaakseni heidät tervetulleiksi mukaan toimintaamme. Nämä puhelut, jos mitkä, ovat olleet voimaannuttavia ja antaneet lisävahvistusta siihen, että Gaia Networkiä todella tarvitaan ja arvostetaan verkostoimisfoorumina.

Jäsenmääräämme ovat myös kasvattaneet Turun toiminta, tai niin kuin leikillisesti sanon Turun haarakonttori. Turussa meillä on 30 jäsentä. Turun toiminta alkoi 10 vuotta sitten vuonna 2011, kun Turkuun rantautunut Gaia huomasi, että myös siellä on tarvetta naisten verkostolle. Kiitos siitäkin Sirpa! Ensimmäinen tilaisuus oli avoin rekrytointiin tähtäävä ilta kulttuurin johtamisesta. Myös itse sain kunnian osallistua ja täällä onkin läsnä useitakin Turun toiminnassa alusta asti olleita Gaioja. Turun toiminta on niin ikään hyvin aktiivista ja usein jopa puolet turkulaisista jäsenistä osallistuu tapahtumiin. Mutta näkyypä heitä täällä pääkaupunginkin tilaisuuksissa ja joskus joku helsinkiläinenkin on eksynyt Turkuun.

Koen Gaian tulevaisuuden valoisana, mutta myös tarpeellisena, sillä meillä on vielä paljon työtä tehtävänä naisten työurien kehittämisen ja tasa-arvon saralla. Ensi viikolla julkistettavan Gaian johtamistutkimuksen mukaan Gaiat eivät koe työelämäntasa-arvoa vielä saavutetun ja se kuuluisa lasikattokin on vielä murtumaton. Eniten tuloksissa minua mietitytti se, että Gaiat kokevat miesten vahvojen verkostojen tukevan heidän ammatillista kehittymistään naisten vastaavia paremmin. Mielestäni tässä on selvä tavoite Gaioille, miten saamme oman verkostomme vahvemmin ja selkeämmin tukemaan toisiamme kaikinpuolisesti ammatillisessa kehittymisessä sekä myös työelämän tasa-arvon osalta. Viime keväänä teimme sääntömuutoksen, jonka mukaan Gaiaan on mahdollista liittyä kannatusjäseneksi myös miehet ja muun sukupuoliset sekä yritykset ja yhteisöt. Toivonkin, että visiotamme aktiivisesti kannattavat muutkin tahot kuin naiset tulisivat mukaan Gaian toimintaan.

Oma jäsenyyteni Gaiassa alkoi noin 15 vuotta sitten. Nämä vuodet ovat vain syventäneet suhdettani Gaiaan ja sen jäseniin. Olen saanut olla lukuisissa tapahtumissa ja kohtaamisessa mukana, mikä ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman Gaia. Olen saanut uusia tuttavia ja ystäviä, mikä ei tässä iässä enää ole ihan jokapäiväistä. Olen kokenut saavani tukea ja apua, kun sitä olen kaivannut. Voisi jopa sanoa, että Gaia Network määrittelee omaa identiteettiäni, mikä minä olen. Tästä kaikesta olen todella kiitollinen.

Haluan vielä kiittää teitä kaikkia, että saavuitte juhlaamme. Kiitos Gaian perustajat ja puheenjohtajat. Kiitos hallitus tämän juhlan toteuttamisesta, tässäkin tarvittiin paljon muuta kuin taikasauvan heilautusta. Kiitos myös nykyinen assistenttimme Nea ja edeltäjänsä Johanna ja Emma, upeita ja osaavia nuoria naisia. Ja nainen koko juhlansuunnittelumatkan takana, varapuheenjohtajamme Kristiina, Tinde, Paavola, kiitos rakas ystävä.

Malja 20-vuotiaalle Gaialle ja sen tulevaisuudelle!