Gaiojen kevätretki kauniiseen Fiskarsiin ja KWUM –museoon 1.6. klo 18

Pääsemme yksityiskierrokselle Karin Widnäsin opastamana KWUM-museoon (kwum.fi). Museossa tutustumme myös Gaiojen oman keramiikkataiteilijan Johanna Rytkölän keramiikkaveistosnäyttelyyn ”Sukelluksia kesäyössä”. Museokierroksen jälkeen syömme omakustanteisen iltapalan Fiskars Wärdshusetissa.

Yritämme järjestää kuljetusta niin, että kaikki halukkaat pääsisivät mukaan. Eli laita ilmoittautumisesi jälkeen viesti gaia.sahkoposti@gmail.com tarvitsetko kyydin Fiskarsiin tai voitko itse tarjota kyydin. Ilmoittaudu jäsenjärjestelmässä 18.5. mennessä!

Aika: Keskiviikkona 1.6. klo 18

Paikka: KWUM-museo, Baklurantie 12, 10470 Fiskars

 

KWUM tarkoittaa koreaksi unelmaa – Fiskarsissa se tarkoittaa Karin Widnäsin museota. Ajatus keramiikkamuseosta kypsyi pitkään. Kun rakentaminen vihdoin alkoi, valmistui yli 300-neliöinen rakennus parissa vuodessa. Museossa yhdistyvät puu ja keramiikka. Se on oiva esimerkki keramiikan käyttämisestä rakennuksissa. Arkkitehti Tuomo Siitonen on piirtänyt myös viereisen Studio Widnäsin, jossa yhdistyvät taiteilijan koti, työtilat ja galleria.

Karin Widnäsin inspiraation lähteenä ovat olleet: hänen opettajansa, suomalaisen keramiikkataiteen uranuurtaja Kyllikki Salmenhaara; lukuisat matkat keramiikan perinteistä tunnettuun Koreaan; sekä Fiskarsissa toimiva vireä taidekäsityöläisten yhteisö. Karin haluaa puolustaa keramiikkataiteen asemaa Suomessa ja siirtää eteenpäin sukupolvien aikana kehittynyttä ymmärrystä materiaaleista ja tekniikoista, jotka ovat jäämässä liian vähälle huomiolle keramiikkataiteen opetuksessa. 

Suurelta osin Karin Widnäsin omista kokoelmista koostuvan pysyvän näyttelyn lisäksi museon vaihtuvissa näyttelyissä nähdään sekä kotimaisten että ulkomaisten keramiikkataiteilijoiden teoksia. 

Johanna Rytkölä
Sukelluksia kesäyössä

Rakastan uimista, meren rantoja ja järvien pehmoisia vesiä. Vesi on teema, johon palaan taiteessani yhä uudelleen. Näyttelyteosteni aiheita ovat paitsi universaali huoli vesien tilasta myös veteen liittyvät henkilökohtaiset lapsuusmuistoni ja leikkisät kuvitelmani. Vedestä nousevilla mielikuvitushahmoilla pehmennän muistikuvaani tarujen pelottavasta vesihiidestä. Kuvitteelliset vesikasvit kurottavat syvyydestä valoon luoden toivoa paremmasta. Abstrahoiduissa veistoksissani tuon näkyväksi vastakkaisia ilmiöitä kuten vesistöjen satumaista kauneutta sekä ihmisen aiheuttamaa sotkua. Roiskitut, valuvat, öljymäiset lasitepinnat viimeistelevät keraamiset teokseni. Teoksissani on huumoria ja positiivista asennetta, sillä ilman optimismia ei hyviä asioita saavuteta.